Baron

Baron

ponedeljek, 02. marec 2009

Baron


Baron je ime za našega bernskega planšarskega psa.

Baron se je skotil 25.02.2009 v bližini Tolmina.

Mama je Kitana oče pa Italijan Elton John iz psarne Antici Molini.


PA ŠE NEKAJ MALEGA O TEJ ČUDOVITI PASMI:

ZGODOVINA IN NJEGOVE ZNAČILNOSTI:

Pasma je dobila ime leta 1904, ko je bila prvič vpisana v rodovno knjigo. Izvira iz Švice, kjer so ga naprej uporabljali za vleko mlekarskih vozičkov, kot pastirje in čuvaje. Tu najdemo vasico Dürrbach, ki je dala ime prvotnemu tipu bernca. Bernski planšarski pes se je razmeroma pozno prebil iz anonimnosti, vendar pa so ljudje, ki so se spoznali s tem psom, kmalu začeli z vzrejo in tako je zdaj bernski planšar med prvimi desetimi ali celo petimi pasmami, ki so najbolj priljubljene v Evropi. Je velik in močan mišičast pes. Njegova višina je od 64 do 70 cm pri psih, pri samicah pa od 58 pa do 66 cm plečne višine. Je dolgodlak in tribarven pes. Glava je močna, z ne preveč izraženim čelnim kolencem. Uhlja sta trikotna, kratka in rahlo povešena. Oči so rjave in mandljaste oblike. Njegov trup je močan in skladen. Hrbet ima raven. Dlaka je bujna, dolga in malo valovita. Barva dlake je črna z rjavimi ožigi na licih, nad očmi in na spodnjih okončinah. Bela barva je na glavi ( sredina čela in nosni del do ustnega kota ), na vratu in prsih. Zaželene pa so bele šape in bela konica repa. Veliko pa je tudi napak kot so: padajoča hrbtna linija, izrazito skodrana dlaka, velik bel madež na vratu, belina na sprednjih tacah, ki sega razločno do sredine stopal itd. Dandanes bernski planšar zunaj Švice ne pase krav, ne vozi mleka in ne čuva kmetij. Je odličen razstavni pes in družinski spremljevalec. Po značaju je zelo poslušen, vdan, prijazen pes. Navezan je na svoje ljudi in tudi do tujcev je prijazen. Zaradi svoje velike dojemljivosti za učenje ga uporabljajo tudi gorski reševalci in policija.


NEGA:

Ni zahteven pes, a njegova dlaka potrebuje precej nege. Enkrat na teden je treba temeljito prečesati dlako, izjema je le v času menjavanja dlake, ko je to treba storiti večkrat. Zelo rad se giba, saj ima v sebi še vedno lastnost delovnega psa, zato mu moramo zagotoviti redne in dolge sprehode, ki jih obožuje. Še najbolj pa rabi lastnikovo ljubezen in njegovo pozornost do njega, saj berni najbolj uživa s svojim lastnikom. Če takih možnosti nima, se lahko začne dolgočasiti in sčasoma pokvari svoj značaj in to lahko privede do agresivnosti in bojazljivosti.

2 komentarja:

 1. Zelo lepo.

  " BARON " je parvo ime za tako prijaznega in dominantnega psa. To je res pes z dušo.

  BERNI je ZAKON

  Lep pozdrav.

  Borut

  OdgovoriIzbriši
 2. Živio!
  Sem tvoj bratec Bast in želim ti vse najboljše za včerajšnji rojstni dan ( saj veš dva meseca). Sedaj sva že oba pri novih lastnikih in upam, da uživaš. Jaz sem pri družini Lovrec na Ptuju in sem se komaj včeraj preselil na Ptuj, tako da se še sedaj privajam in vem, da bodo storili vse za mene in me ful razvajali, tako kot tebe.
  Lep pozdrav vsem!
  Bast, Žan, Dejan in
  Natalija!

  OdgovoriIzbriši